دسته بندی مطالب

غربالگری سلامت جنین غربالگری سلامت نوزادان غربالگری و پیشگیری از سرطان خدمات تشخیص پزشکی و بالینی خدمات ایمونولوژی و ایمونوفلورسانس خدمات پاتولوژی و سیتو پاتولوژی آموزش های همگانی و تخصصی همکاران و متخصصین آزمایشگاهی

تست های ژنتیکی پیش بینی کننده ی سرطان

| تعداد بازدید : 8000

بطور معمول سرطان یک بیماری ژنتیکی نمی باشد، اما در برخی موارد مانند سرطان سینه ، تخمدان، روده ی بزرگ و پروستات می تواند تحت تأثیر ژن ها در میان نسل های پی در پی ایجاد شود.در حالت عادی ژن های خاصی بر علیه ایجاد سرطان فعالیت می کنند و آسیب های DNA را در داخل سلول تصحیح می کنند.

تست های ژنتیکی پیش بینی کننده ی سرطان

بطور معمول سرطان یک بیماری ژنتیکی نمی باشد، اما در برخی موارد مانند سرطان سینه ، تخمدان، روده ی بزرگ و پروستات می تواند تحت تأثیر ژن ها در میان نسل های پی در پی ایجاد شود.در حالت عادی ژن های خاصی بر علیه ایجاد سرطان فعالیت می کنند و آسیب های DNA را در داخل سلول تصحیح می کنند.
جهش در این ژن ها باعث پیشرفت سرطان می شود چرا که قابلیت ترمیم DNA در آنها از بین می رود. برای مثال BRCA1،BRCA2 از جمله ی این ژن ها هستند که در صورت تغییر وجهش احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.
این ژن ها در آقایان نیز ایجاد سرطان هایی از جمله سرطان سینه و پروستات می کند.ژن های BRCA تنها ژن های عامل ایجاد سرطان نیستند. تحقیقات نشان می دهند که بیش از صد ژن جدید در رابطه با ایجاد سرطان سینه،پروستات و تخمدان فعال هستند.اگر یکی از والدین حامل ژن BRCA1 باشد این ژن ها به فرزندان منتقل می شود.

اگر نگران سلامتی خود هستید مطالب زیر را بخوانید:
در صورت پاسخ مثبت آزمایش BRCAاگر نتیجه ی آزمایش ژنتیک شما مثبت بود ، بدین معنا نیست که شما قطعا به سرطان مبتلا خواهید شد. سایر فاکتورها مانند سابقه ی پزشکی ، سبک زندگی و نوع محیط اطراف شما نیز در ابتلا به سرطان نقش مهمی دارند.
اگر یکی از ژن های BRCA در شما جهش نشان دهد، به احتمال 50% شانس انتقال آنها به فرزندان وجود خواهد داشت و با همین احتمال نیز در سایر خواهران و برادران شما نیز احتمال وجود چنین ژنی وجود دارد. در این خصوص می توانیدبه یک کلینیک ژنتیک مراجعه کنید.

Gene

تفسیر نتیجه ی آزمایش
در صورت پاسخ مثبت این تست چند راهکار جهت مدیریت بحران وجود دارد ، همچنین هیچ جواب دقیقی در مورد اینکه دقیقا چه باید کرد وجود ندارد.

اگر ژن BRCA1 و BRCA2 شما جهش یافته بود ، یکی از بهترین راهکار ها ، معاینه ی منظم سینه هاست. در مورد مردها در صورت تشخیص ژن غیر عادی BRCA2 احتمال بروز سرطان وجود دارد.

غربالگری:

در مورد سرطان سینه ، غربالگری سالیانه ی سینه در فرم ماموگرام و اسکن های MRI می توانند شرایط شما را مشخص می کنند. تشخیص زودهنگام سرطان می تواند به درمان ساده تر منجر شود.

متأسفانه هنوز روش قابل اعتمادی برای غربالگری سرطان تخمدان و سرطان پروستات وجود ندارد. اما در مردان آزمایش  Free PSA وPSA جهت تشخیص سرطان پروستات و BRCA2 برای سرطان سینه مؤثر است.

3) تغیر درسبک زندگی

تغییر در روش زندگی می تواند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد. برای مثال ورزش و رژیم غذایی مناسب می تواند به سلامت کمک کند.

اگر یک ژن معیوب BRCA2 دارید ، توصیه می شود که :

  • از مصرف  داروهای ضد بارداری در سن بالای 35 سال پرهیز کنید .
  • درسنین بالای 50 سال درمان های جایگزین روش هورمونی را استفاده کنید.
  • از مصرف الکل خودداری کنید.
  • وزن خود را کنترل کنید.

4) درمان( شیمی درمانی)

NICE مصرف داروهای تاموکسیفین و رالوکسیفن را برای زنان مبتلا به سرطان پیشرفته ی سینه توصیه می کند.

این داروها احتمال ریسک ابتلا به سرطان سینه را تا بیست سال کاهش می دهند.

5) کاهش ریسک با جراحی

در این جراحی کل بافت (مانند سینه یا تخمدان ) که احتمال سرطانی شدن دارند خارج می شود . حاملان ژن BRCA امکان انجام عمل ماستکتومی را دارند.

زنانی که عمل ماستکتومی را انجام می دهند،  تا حدود 90% از ابتلا به سرطان سینه محافظت می شوند .اما انجام این عمل از نظر فیزیکی و همچنین از نظر روانی مشکلات فراوانی را برای زنان ایجاد می کند .

با جراحی همچنین می توان بافت تخمدان را نیز خارج کرد. زنانی که قبل از یائسگی ، بافت تخمدان را خارج می کنند نه تنها احتمال سرطان تخمدان در آن ها کاهش می یابد ، بلکه احتمال سرطان سینه تا حدود 50% در آن ها فروکش می کند ، که این جراحی باعث افزایش احتمال یائسگی زودرس و همچنین عدم انجام بارداری می شود.( مگر اینکه تخمک و یا جنینتان را از قبل نگهداری کنید.)

 

6) برنامه ریزی برای تشکیل خانواده

ژن های مؤثر در سرطان سینه به نسل بعد منتقل می شوند. اگر آزمایش ژنتیک شما مثبت بود و قصد تشکیل خانواده دارید چند راه در پیش رو دارید:

  • بدون هیچ روش مداخله گری بچه دار شوید.
  • از پرورشگاه فرزند قبول کنید.
  • از تخمک اهدایی استفاده کنید.
  • آزمایش های پیش از تولد جنین را انجام دهید .

از روش های تشخیصی ژنتیکی جهت کاشت جنین استفاده کنید که با استفاده از آن ها جنین سالم از نظر ژنتیکی جهت رشد انتخاب می شود. اما این روش تضمینی برای یک بارداری موفق ندارد.

 

 


نویسندگان

دکتر محمد امین طباطبائی فر (متخصص ژنتیک پزشکی)، واحد تحقیق و توسعه آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک اریترون

تماس با ما


اریترون یک آزمایشگاه تخصصی است که از راه های مختلف می‌توانید با آن در تماس باشید و پرسش ها و مشکلات خود را به آسانی با متخصصین ما در میان بگذارید.

ساعت کار: از 05:30 صبح الی 12 شب به طور یکسره و روزهای تعطیل از 6:30 صبح الی 10 شب

آدرس: اصفهان، خیابان شیخ صدوق شمالی، خیابان شیخ مفید غربی

شماره تماس:  7-36631906- 031            2 -36633621 - 031

031-37134

شماره فکس: 89784728- 021                        کد پستی : 76351-81647
ایمیل: med@Erythron-lab.com 

 

جوابدهی

شماره واتس آپ برای دریافت جواب آزمایش :   

   09138183947  

 

نمونه گیری در منزل

برای هماهنگی جهت نمونه گیری در محل مورد نظر خود با شماره های زیر در ساعت مشخص تماس حاصل فرمایید:

آقای مهندس عزیزی    09131689270