1- اولین نکته ای که مانند سایر برگه های آزمایش یا هرگونه گزارش پاراکلینیک دیگر باید به آن توجه شود، مشخصات بیمار است، اول مطمئن شوید که برگه جواب متعلق به بیمار مورد نظر است، نام و نام خانوادگی و سن بیمار را کنترل کنید.
2- مطمئن شوید که سن قید شده در برگه با سن واقعی بیمار مطابقت دارد، بارها دیده شده که آزمایشگاه در گزارش سن مرتکب خطا شده و همانطور که میدانید پارامتر سن در محاسبات ریسک بسیار موثر است و اشتباه در محاسبه و ثبت سن بیمار می تواند منجر به منفی یا مثبت کاذب مازاد بر آنچه از پیش برای تستهای غربالگری متصور است، شود.
3- مطمئن شوید که آزمایشگاه پروتکل خواسته شده شما را انجام داده، مثلا به جای کواد ، تریپل انجام نشده باشد.
4- مطمئن شوید که وزن بیمار درست وارد شده باشد، چون پارامتر سن در محاسبات ریسک بخصوص برای NTD بسیار موثر است و وزن غلط منجر به محاسبه ریسک غلط می شود، البته منظورم در حد بیشتر از 3 کیلو اختلاف با وزن واقعی است وگرنه 1 یا دو کیلو خیلی تاثیری ندارد.
5 - مطمئن شوید که در قسمت سابقه بیماریها قسمت دیابت و یا سابقه داشتن فرزند یا جنین مبتلا به آنوپلوئیدی و یا NTD ، سابقه صحیحی ذکر شده باشد، توجه داشته باشید که منظور از دیابت فقط و فقط دیابت وابسته به انسولین است و دیابت حاملگی در محاسبات ریسک مهم نیست و نباید فرد مبتلا به دیابت حاملگی را در قسمت سابقه دیابت وارد نمود وگرنه باعث مثبت کاذب می شود. ضمنا سابقه آنئوپلوئیدی فقط در مورد خود باردار می باشد وگرنه داشتن برادر یا خواهر و سایر بستگان مبتلا به آنوپلوئیدی و یا حتی فرزندی که مبتلا به عقب ماندگی ذهنی بدون ابتلا به آنوپلوئیدی اصلا در محاسبات نباید لحاظ شود.
6- مطمئن شوید که در تست دابل مارکر ، پارامتر NT وارد شده و در محاسبات لحاظ شده و برای آن هم MoM گزارش شده باشد.
7 - مطمئن شوید که در تست دابل مارکر ، سن بارداری بر اساس CRL لحاظ شده باشد و نه بر اساس LMP و یا گزارش نهایی سونوگرافیست.
8 - مطمئن شوید که سن ذکر شده در برگه جواب با سن بیولوژیک فرد منطبق باشد و نه با سن شناسنامه ای ، مواردی داشته ایم که سن شناسنامه ای با سن بیولوژیک فرد سه یا چهار سال یا حتی بیشتر اختلاف داشته اند. بدیهی است این مسئله را باید از خود بیمار جویا شوید. در آزمایشگاه سن بیمار بر اساس تاریخ تولد وی حساب می شود و از آنجا که معمولا فرد در پاسخ به چنین سئوالی تاریخ تولد ذکر شده در شناسنامه را وارد می کند، گاه می تواند مشکلاتی ایجاد کند.
9- چنانچه بیمار شما از تخمک اهدایی استفاده کرده است، در هنگام مراجعه به آزمایشگاه این سئوال در فرم اطلاعات باید از بیمار پرسیده شود و در چنین صورتی آزمایشگاه باید سن فرد اهدا کننده تخمک را در محاسبات لحاظ کند.
10 - مطمئن شوید که چنانچه هر دو مرحله کواد و دابل در یک مرکز انجام شده، در پاسخ مرحله دوم آزمایشگاه باید جواب ترکیبی یا سکوئنشیال ارائه کند و مشخصه اش این است که باید همه پارامترهای سه ماهه اول و دوم باید در برگه آمده باشد و MoM های آنها محاسبه شده باشد.
11- دقت کنید که آیا علاوه بر ریسک Age only یا Population Risk یا Prior Risk، و ریسک نهایی یا Fina Risk آیا only Biochemistry Risk هم گزارش شده یا خیر و اگر بله بر اساس مقایسه آن با Final Risk و توضیحاتی که در این چند روز ارائه شد برای بیمار تصمیم مقتضی بگیرید.
12- توجه کنید که چنانچه فرد باردار دوقلو هست ، در سابقه بیمار Twin Pregnancy ذکر شده باشد.
13 - دقت کنید که آیا مسئول فنی آزمایشگاه برای شما در برگه جواب توصیه یا توضیح یا کامنتی نوشته یا خیر ، و اساسا سعی کنید در خصوص این برگه ها ارتباطتان را با مسئول فنی آزمایشگاه قویتر و نزدیکتر کنید تا خدای نکرده منجر به سوئ برداشت و یا تاخیر ناخواسته جهت اقدامات بعدی نگردد.
14 - از آزمایشگاه بخواهید که چنانچه برای خانمهای باردار در سه ماهه دوم (از هفته 15 تا 21) درخواست AFP می کنید حتما برایتان مشابه تستهای غربالگری برای NTD ریسک گزارش کنند به همراه گراف و سایر اطلاعات بالینی و سونوگرافیک