با افزایش سن پستانداران، سلول های ایمنی مغز که میکروگلیا (microglia) نام دارند، ملتهب می شوند. با این فرآیند، موادی تولید می شود که عملکرد شناختی و حرکتی را کاهش می دهند. به همین دلیل است که با افزایش سن حافظه و عملکرد مغز کاهش می یابد.مطالعات محققان دانشگاه ایلینویز نشان می دهد مواد غذایی حاوی فیبر در جلوگیری از این فرآیند نقش دارند. در این مطالعه آمده است استفاده روزانه از مواد غذایی حاوی فیبر، باعث رشد باکتری های مفید در روده می شوند. این باکتری ها با هضم فیبر، زنجیره کوتاه اسیدهای چرب (SCFA) شامل بوتیرات (butyrate) را به عنوان یک محصول جانبی تولید می کنند. مطالعات نشان می دهد بوتیرات خاصیت ضد التهابی روی میکروگلیا دارد و منجر به بهبود حافظه در مدل های حیوانی شده است. از طرفی سلول های میکروگلیای ملتهب یک ماده شیمیایی مضر به نام interleukin-1β تولید می کنند که با آلزایمر مرتبط است.
همچنین مطالعات قبلی نشان داد بدن حاوی پروتئینی به نام نیاسین (Niacin receptor 1) است که توسط ژنی به نام NIACR1 احاطه می شود.بیشتر بیماری های از جمله آسم، به دلیل وجود التهاب در بدن روی می دهند، نیاسین یا ویتامین B3 سبب کاهش التهاب می شود.
یکی از مهمترین دلایل بروز سرطان روده نیز کمبود پروتئین نیاسین در بدن است. رژیم غذایی حاوی فیبر، باعث فعال شدن نیاسین و افزایش اثرات ضدالتهابی آن می شود. مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از ذرت،انواع لوبیا، نخود فرنگی،گندم و محصولاتش، عدس، گلابی، سیب، بادام، تمشک،گل کلم، آووکادو،آلوی سیاه، انبه،انواع توت، کدوتنبل
کاهش کلسترول، کاهش تری گلیسیرید، کاهش مشکلات گوارشی، بهبود آسیب های کبدی، کاهش تصلب شرایین، کاهش التهاب عروق، کاهش آرتروز، کاهش احتمال بروز دیابت نوع 1 و کاهش آب مروارید برخی از خواص فیبر می باشد.
نتایج این تحقیقات در نشریه Frontiers in Immunology منتشر شده است.
منبع : خبر گزاری ایرنا