هیچ متنی انتخاب نشده است
عفونت دستگاه ادراری (Urinary tract infection[UTI]) بنابرتعریف عبارتست از پاسخ التهابی بافت اروتلیوم به تهاجم باکتریال که مرتبط می شود با پیوری وباکتریوری .به همین ترتیب پیوری به وجود WBC و باکتریوری به وجود باکتری درادراراطلاق می گردد. درآزمایشگاه های کلینیکال گاهاً مواردی از عدم هماهنگی بین ِنتایج باکتریوری (bacteriuria) و پیوری (pyuria) در بررسی میکروسکوپی ادرار مشاهده می شود. در این مقاله به بررسی عدم انطباق ها و روش اقدام اصلاحی در شرایط خاص می پردازیم.
انسولین هورمونی است که مانند یک کلید سلول ها را برای ورود گلوکز (نوعی قند) از خون برای ایجاد انرژی سلول باز می کند. گاهی اوقات، این فرآیند قفل و کلید کار نمی کند. بنابراین گلوکز در خون افزایش می یابد، حتی زمانی که بدن شما انسولین بیشتری می سازید. دانشمندان ایده هایی دارند، اما آنها مطمئن نیستند که چرا سلول های شما این واکنش را متوقف می کنند. مقاومت به انسولین، شرایطی است که در آن سلولهای بدن پاسخ مناسبی به انسولین نمیدهند و به دنبال آن جذب گلوکز دچار اختلال شده و به طورثانویه باعث افزایش قند خون میشود.
ناباروری همیشه به معنای عقیم بودن یا ناتوانی دائمی در بچه دار شدن نیست. در ایران حدود ۲۰ درصد از زوجها نابارور هستند، اما درصد بسیار کمی از آنها عقیم هستند. بیشتر زوج های نابارور که برای بچه دار شدن اقدام می کنند با درمان و بدون درمان بالاخره صاحب فرزند می شوند. مشکل ناباروری ممکن است از طرف مرد، زن یا هر دو باشد. ناباروری برای یک زن زیر ۳۵ سال به معنای باردار نشدن پس از یک سال رابطۀ جنسی منظم و بدون استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری است که برای زنان بالای ۳۵ سال این مدت زمانی به شش ماه کاهش پیدا می کند. اکثر موارد ناباروری با تشخیص و درمان به موقع رفع می شود، به همین دلیل لازم است زوجین نسبت به این موضوع آگاه باشند و در زمان درست برای تشخیص و رفع مشکل به پزشک متخصص مراجعه کنند.
گلبول های قرمز یا اریتروسیت (RBCs) بالغ نرمال، به صورت دیسک های دایره ای شکل مقعرالطرفینی به قطر 6 تا 8 میکرومتر می باشند که اندکی کوچکتر از لنفوسیت های بالغ نرمال (حدود 6 تا 10 میکرومتر) هستند. به گلبول قرمز با اندازه و شکل نرمال، نورموسیتیک (normocytic) می گویند و اصطلاح مربوط به رنگ نرمال یا رنگ پریدگی مرکزی گلبول قرمز (محتوای هموگلوبین نرمال)، نورموکرومیک (normochromic) است. وجود گلبول های قرمز غیر طبیعی در لام خون محیطی نشان دهنده بیماری هستند .در این مقاله با مورفولوژی های مختلف RBC ها و بیماری های مرتبط آشنا می شوید.
بیماری های آمیزشی جنسی ( STD: Sexual transmitted Disease )، از بیماری های نسبتاً شایعی هستند که از شخصی به شخص دیگر به دنبال تماسی جنسی منتقل می شوند. علت ایجاد بیماری های آمیزشی باکتری ها و ویروس هایی هستند که از طریق پوست و ترشحات مجاری تناسلی از فردی به فرد دیگر در طی فعالیت جنسی منتقل می شوند و باعث ایجاد علائم موضعی و عمومی در بدن می شوند.
اندازه گیری عناصر معدنی معمولا به صورت جداگانه برای شناسایی، ارزیابی و نظارت بر کمبود یا افزایش مواد معدنی به کار می رود. پزشکان ممکن است یک یا چند آزمایش را براساس نشانه ها و علائم یا شرایطی که بیمار دارد درخواست کند و گاهی اوقات بیش از یک تست برای تشخیص کمبود یا سمیت عناصر درخواست داده می شود مانند آزمایش مس و ceruloplasmin برای ارزیابی مقدار مس در بدن و یا گروهی از آزمون های آهن (آهن، ظرفیت اتصال کلی آهن و فریتین) با CBC (شمارش کامل خون) برای ارزیابی کمبود آهن به عنوان یک عامل بالقوه کم خونی.
تست های انعقادی اختصاصی و روتین بویژه PT,aPTT دربیماران با هماتوکریت بالا، افزایش کاذب نشان می دهند.دراین بیماران تنظیم واصلاح حجم سیترات سدیم (Adjusted Citrate) براساس هماتوکریت به شدت توصیه می گردد.
بیماری کلیه پلی کیستیک (PKD) یک اختلال ارثی است که در آن کیست ها عمدتا در کلیه ها رشد می کنند و باعث می شوند که کلیه ها از کار بیفتند. بیماری کلیه پلی کیستیک همچنین می تواند باعث ایجاد کیست ها در کبد و جاهای دیگر بدن نیز بشود. این بیماری می تواند عوارض جدی، از جمله فشار خون بالا و نارسایی کلیه را ایجاد کند.
اولین بار درسال ۲۰۰۴ عفونت هپاتیت C پنهان (Occult Hepatitis C Infection) تعریف شد. هپاتیت C پنهان یا OCI عبارتست از وضعیتی که درآن HCV RNA درسرم منفی (non detectable) ولی درهپاتوسیت ها متعاقب ِبیوپسی و در لکوسیت های تک هسته ای خون (PBMC =Peripheral blood mononuclear cells) مثبت و قابل شناسایی (Detectable) می باشد.
فریتین معمولا تست ترجیحی برای بررسی وضعیت ذخایر آهن بدن (Iron storage status ) می باشد اما ازسوی دیگر فریتین یک پروتئین فازحاد (Acute phase reactant) نیز می باشد بدین معنی که می تواند در التهاب هایا بیماری های مزمن (ماننداختلالات اتوایمیون، برخی سرطان ها وعفونت های مزمن) نیز افزایش یابد.
در موارد سکته قلبی، در کنار معاینات بالینی و مطالعات پاراکلینیکی از قبیل الکتروکاردیوگرام و موارد دیگر، نقش آزمایشگاه تشخیص طبّی در تشخیص، تائید و پیگیری سکته قلبی بیبدیل است. در این مقاله از سری آزمایش و آموزش مروری اجمالی بر برخی جنبههای بالینی سکته قلبی و در امتداد آن تشریح تستهای رایج آزمایشگاهی مرتبط با سکته قلبی با هدف درک بهتر این تستها خواهیم داشت.
سیستینوزیز یک بیماری اتوزوم مغلوب و بدون درمان است که در نهایت با نفروپاتی باعث مرگ کودک میشود. این بیماری با رسوب کریستالهای سیستین در بافتها مثل بافت ملتحمه و قرنیه همراه است. این ذرات ظریف، بیشتر در ثلث خارجی استروما قرنیه قابل مشاهده است.
تیروئید، غده پروانه ای شکل واقع در گردن است که هورمون تیروئید تولید می کند اختلالات تیروئید سبب می شود که این غده هورمون بیش از حد یا خیلی کم تولید کند که بسیاری از توابع در بدن شما از ضربان قلب تا سوخت و ساز بدن شما را به عهده دارد.
NGAL) Neutrophil Gelatinase Associated Lipocalin) پروتئینی است که در نوتروفیلها و سلول های اپیتلیال لوله پیچیده نزدیک کلیه ها تولید می گردد و یک مارکر زودرس جهت تشخیص آسیب حاد کلیه(AKI) است که سطح سرمی و سطح ادراری آن با هم رابطه ی مستقیم دارد. عملکرد دقیق این ماده مشخص نشده ولی مقدار آن در بافت های تحت استرس مانند عفونت، التهاب، ایسکمی یا تغییرات نیوپلاستیک و همچنین در شیردهی و پس از زایمان افزایش می یابد.
هپاتیت سی (Hepatitis C) نوعی عفونت است که عمدتاً کبد را تحت تأثیر قرار میدهد. ویروس هپاتیت سی (HCV)علت این بیماری است. هپاتیت سی اغلب هیچ علائمی ندارد، اما عفونت مزمن موجب زخم شدن کبد میشود، و پس از چند سال به سیروز کبد میانجامد. در بعضی موارد، افراد مبتلا به سیروز کبد همچنین دارای نارسایی کبد، سرطان کبد، یا عروق بسیار متورم مری و معده میباشند که این مورد آخر میتواند منجر به خونریزی تا حد مرگ شود.
کبد چرب (Fatty liver) یا استئاتوز واژه کلی برای اشاره به جمع شدن چربی در کبد است. وجود چربی در کبد، طبیعی میباشد، اما اگر این میزان از چربی بیشتر از 5 تا 10 درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است. کبد چرب یک بیماری درمان پذیر است ولی بعضی اوقات میتواند باعث اثرات و عوراض خطرناکی شود. کبد چرب معمولا نشانه و علامتی نداشته و باعث آسیبی همیشگی و برگشت پذیر نمیشود.
2 نوع تست اندازه گیری گازهای خون وجود دارد تست ABG (Arterial Blood Gas Test ) که با استفاده ازخون شریانی انجام می شود و تست VBG (Venous Blood Gas) که با استفاده ازخون وریدی یا مخلوط خون ورید تهیه می شود مورد سنجش قرار میگیرد. هر دو آزمایش می توانند دی اکسید کربن و اسیدهای موجود در خون را اندازه گیری کنند.در اطفال بنا به عللی خون مویرگی آنالیز می شود. برای تهیه این نمونه از بسترهای پرخون مثل پاشنه پا خون گیری به عمل می آید.بطور کلی تفاوت VBG با ABG در مورد فشار اکسیژن مطرح است. فشار اکسیژن تنها حالتی است که نیاز به نمونه شریانی داریم. بطور واضح تر PaO2 وریدیmmHg 60-70 کمتر از نمونه شریانی است در حالیکه اختلاف PH و PaCO2 وریدی و شریانی بسیار کم است.
هورمون 17 هیدروکسی پروژسترون (17-OH پروژسترون) توسط غدد فوق کلیه تولید می شود. این دو غده کوچک هستند که در بالای هر کلیه قرار دارند. 17-OH پروژسترون همراه با آنزیم های ویژه یا پروتئین ها به هورمون کورتیزول تبدیل می شود. کورتیزول به طور دائم در مقادیر مختلف آزاد می شود، اما در زمان استرس فیزیکی یا احساسی، در سطوح بالا آزاد می شود. کورتیزول نیز در تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن و متابولیسم اهمیت دارد.
آزمایش های روتین ادرار معمولاً برای عفونت های دستگاه ادرار(کلیه ها، مثانه، حالب) تعیین وجود قند ادرار در بیماران دیابتی ، وجود سنگ کلیه ، فشار خون بالا و بیماری های کلیوی و کبدی خاص انجام می شود.
هماچوری وجود خون در ادرار می باشد، حضور خون در ادرار یک اتفاق طبیعی نیست اما غیر معمول هم نیست، اگرچه اغلب برای فردی که آن را تجربه می کند نگران کننده است
اریترون یک آزمایشگاه تخصصی است که از راه های مختلف میتوانید با آن در تماس باشید و پرسش ها و مشکلات خود را به آسانی با متخصصین ما در میان بگذارید.
ساعت کار آزمایشگاه از 06:30 صبح الی 10 شب به طور یکسره و روزهای تعطیل از 7 صبح الی 2 بعد از ظهر
اصفهان / خیابان شیخ صدوق شمالی / خیابان شیخ مفید غربی
جواب آزمایش خود را به آسانی از طریق ربات تلگرامی به آدرس [email protected] دریافت نمایید.
شماره تماس:7-36631906- 031 2 -36633621 - 031
شماره فکس: 89784728- 021
کد پستی : 76351-81647
تمام حقوق مطالب و محتویات این سایت متعلق به آزمایشگاه اریترون می باشد.